herfst 2018







Herfst of nazomer 2018?

Daar was op Zondag 23 september volgens de agenda de herfst. Ik dacht even een mooie blog te schrijven met mooie kleuren, paddenstoelen, vallend kastanjes en beukennootjes.

Maar we zitten nog in de nazomer met overdag en s’ nachts mooie temperaturen. Mooi weer om de borders schoon te maken, oude, en vergane plantdelen  te verwijderen, planten te scheuren en opnieuw  te planten.  Planten die niet aan onze eisen voldoen verwijderen we, deze potten we op voor de liefhebbers. Stekken zijn genomen en op warmte gezet. De koud en de warme kas zijn in gereedheid gebracht voor het overwinteren van de agapanthus en andere potplanten. 
Stekken zijn genomen en zaden hangen en liggen te drogen.










 

















In de moestuin staan de  herfst en wintergroenten; knolselderij, schorseneer, blauwe en groene mous(boerenkool), pastinaak, witlof etc.  er prima bij . De laatste spinazie is gezaaid en het bedje voor de knoflook is klaar gemaakt en kan worden gepoot.  De kippen mogen nu uit hun ren de tuin bezoeken en zich  te goed doen aan de slakkeneitjes en zaadjes  waar we niet gelukkig mee zijn
in de tuin






                

 





















                                         




Maar is het wel herfst? Het lijkt meer zomer.



Je ziet evenwel, dat de tuin een mooie herfst in petto heeft, bladeren verkleuren, fruitbomen zijn er klaar mee en geven hun fruit af, de vijver gaat in ruststand en de dahlia's geven hun laatste bloei.




In de kas worden de tomaten en pepers geoogst.  Daarvan wilde ik hier een foto plaatsen, maar zo mooi als mijn collega, broer en ook pepergek kan ik het niet, zie hier zijn prachtige foto.




.


Dus nog geen blog over de herfst, we moeten even wachten  op  afnemende temperaturen, regen en wind( vaak veel wind), af en toe grondvorst, want dat is de herfst.

Dan pas kunnen we zeggen: Vaarwel rosé,  nu op naar de glühwein