Voorjaar 2023

 







Voorjaar 2023

Nou ja voorjaar? Bijna voorjaar!

Na een mooi tuinseizoen 2022, met een overdaad aan bloei en veel nieuwe planten zijn er in de afgelopen maanden weer nieuwe plannen voor 2023 gesmeed! Houdt dat dan nooit op? Nee, in de relatief rustige herfstmaanden gaat het altijd kriebelen. Het lezen van vele tuinbladen en de bezoeken aan onze tuin door de diverse tuinclubs en tijdens de open dagen, geven ons zoveel inspiratie, daar moet je wat mee.

Wat ons bijvoorbeeld opviel was, dat in de achtertuin die omringd is (en nu was) door een beukenhaag, bijna alle bezoekers even op de tenen gingen staan om te zien wat daarachter zat. Een duidelijk signaal, die gaat eruit!  Ondertussen is daarvan 70 meter gerooid, hierbij zijn er met een tussenruimte van zo'n drie meter een paar beuken(zuilen) blijven staan. Waarom niet eerder gedaan? Daarover straks meer.

Wat ook opviel was, dat meerdere bezoekers ons wezen op c.q. ons vroegen naar de soms apart toegepaste kleuren combinaties in de border. De reactie van de tuinvrouw is dan steevast: "Wij doen maar wat".  Dat is natuurlijk niet zo, maar lijkt zo. In de borders wordt gewerkt met een zgn. losse aanplant waarbij rekening wordt gehouden met, waar welke plant zich het beste voelt en dus optimaal  tot bloei komt. Dit geeft  de tuin zijn natuurlijke, rustige en gemoedelijke uitstraling. Geen aanpassingen wat dat betreft, wel worden er meer grassen aangeplant.

Eenjarigen en potplanten, ieder jaar weer de discussie wel of niet. Het zaaien, verspenen en oppotten kost erg veel werk, maar het geeft zoveel cachet aan de tuin, dat we er weer voor gaan! De zaden zijn weer binnen en in februari  wordt gezaaid.

Nieuw is ook dat we meer bomen gaan aanplanten, zoals de Cercis, Albizia, Clerodendrum (trichotonum variegatum).

Dan nog even terug naar de beukenhaag. Deze stond rond het dieren verblijf,  maar de dieren(kippen) zijn weg. Opgehaald door de vos, dus het kippenhok is grotendeels afgebroken en dit deel van de tuin is  nu voor de hoogstam oude fruitbomen.

Nu nog even snoeien en dan:




                            Op naar een mooi tuinseizoen!